• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

İyotkokusu.com

Hoş geldiniz!

Edebiyat Köşesi
Saat
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.792233.9276
Euro37.470237.6203
Site Haritası

BONCUK OYUNU

www.iyotkokusu.com/kitap




Kitap Adı: BONCUK OYUNU

Yazarı: Hermann HESSE

Özet: Murat Tekineş

 

 

 

     Hesse; Kibirli, Cahil ve de Gözükara liderlerin her yaptığına alkış tutan, onları yücelten eğitim fukarası, sözüm ona entellektüllerin, gerek yazılarıyla olsun, Tv yayınlarıyla olsun gerekse kişisel şovlarıyla olsun onları toplumların önünde sırf kendi menfaatleri uğruna, maddi ufuklarında doğacak güneş uğruna desteklemeleri ve de toplumsal ahlakı bozduklarına olan inancını çok açık bir  samimiyetle dile getirmiştir.  Yarattığı bu ütopik yeni dünya düzeninde…

     ‘’Boncuk Oyunu’’ adını verdiği bu Doğu ve Batı felsefelerinde sentezlenmiş kurmaca sistemle, ne kadar bilirseniz bilin, okursanız okuyun bireysel olarak iç ahlak’ınızın gelişimini tamamlayamadığınız zaman başarılı olamazsınız. Gerçeği, Tanrı’nın metodunu ancak bu şekilde bulursunuz. Toplumun dayattığı (satılmış entellektül) Ahlaki kavramlarda değil der, Hermann Hesse…

     Toplumları yönetmede asıl olan bilgi ve us’un entelektüelliğine karşılık; Batı, kendi gençliğine aristokrasinin elit eğitim sistemlerini ve kan soyluluğunu savunmuş. Doğunun, bireysel dinginliğin ve de toplumsal huzurun ancak iç ahlakın güzelliği ile bulunabileceği felsefesini ise hep bir tehlike  olarak göstermiştir. Hesse bu eserinde tüm yapılan haksızlıklara karşı bir duruş sergilemiştir…

     Yine bu değerli eserinde Hesse, doğu felsefesine göre, bireyin iç huzuru bulmak için Tanrıyı hep içinde araması gerektiği ve arınmayı, iç ferahlığı o zaman yaşayacağı öğretisini, gerçek yaşanır öğretilmez düsturu ile yüceltir. Ancak buna karşılık batının yaptığı, eğitim ve yönetimin aristokratlara daha doğuştan Tanrı eliyle bahşedildiği duygusunu toplumlara empoze edişine ise ağıt yakar…

     Sevgisiz ve robotik bir toplumsal ahlak dayatmasından evvel, bireyin iç ahlak güzelliğini, gelişimini tamamlamış olması gerekir ki, insanlık huzur bulsun ve gezegenimize ussal barış hakim olsun!

     Kitapta bahsi geçen ‘’Föyton Çağı’’ bilgili Cehalet çağını hiç yaşamamak dileği ile…Naçizane

'’ Kötülüğün güçlenmesi için gereken tek şey, iyi insanların hiçbir şey yapmamasıdır. ‘’

 

Sevgi, barış ve dostluk dileklerimle…

 

10/05/2020

Murat TEKİNEŞ


Yorumlar - Yorum Yaz